h1

Channeling Leoanardo

July 6, 2012

Ćlos Luce – Entrance

I thought I had exhausted discussion about how to finish this house (lower right), now under construction (upper right).  Then, as often happens to those of us who carry images around in our heads, I happened upon a reference to Clos-Lucé, final home in Amboise, France, of Leonardo da Vinci.  Suddenly the “French Chateau” I was envisioning jump out of the pages of history to express my idea about this design problem.  The brick volumes of the Chateau are framed by  smooth tufa stone rustication that has been installed in an elaborate crenelated pattern.  If there is any change in material, it is only to define and entire volume, as the rectangular box of the entryway.

Even considering the stylistically eclectic macrocosm comprising today’s building, this is a historically strong image that is likely to, on some level,  attach itself to the house under construction.   Any design, therefore, that involves horizontally breaking the volumes is bound to look contrived.  Likewise, matching horizontal elements, i.e. foundation and roof, might appear puerile in the context of a potentially sophisticated project.

To  follow the entire thread see:
 “The Last Resort”
“Taming the Tower”
Clos Lucé – Entrance | Flickr – Photo Sharing!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: